Appa

Idag presenterar DN/Allt om barn en artikel om möjligheten för män att amma sina barn. Tämligen intressant ämne. Med tanke på att denna artikel visas på en av Sveriges största nyhetsplatser innebär det kanske att ämnet är mer ”ok” idag än vad det var för snart tre år sen då ETC skrev om samma ämne.

Den största förtjänsten i denna fråga ser jag i ”4mama”:s kommentar (eller snarare i dess antites) på artikeln:

Jag tycker inte att män ska amma. Det är helt enkelt inte naturligt. […] vissa saker hör bara till mannen och vissa saker till kvinnan. Naturens gång…. Samma sak som att tex tvinga på männen att vara pappalediga. (min fetning)

Att slå ett slag för motsatsen till 4mamas resonemang är alltså både att göra uppbrott mot biologism och att önska fler goda relationer mellan fäder och deras barn. Vore det så hemskt? ”Vissa saker” hör ju till kvinnan – räknas barnen in där?

Att processen är ett socialt tabu är helt uppenbart det största hindret på vägen mot en utveckling i frågan. Mänsklig närhet motverkas alltså av att något är kodat som ”fel”, vilket i sanning är en sorglig mänsklig svaghet.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Appa

  1. Alltså. Det finns ju ”lösbröst” att köpa så att män kan amma sina barn, om mamman är bortrest eller liknande. Dessa fylls således med modersmjölk och sen bärs av fadern för att barnet inte ska behöva gå över till flaska för tidigt.

    Men åter till poängen; Det är skrämmande hur många människor som inte kan se skillnad mellan ”naturligt” och sociala konstruktioner. Och även om man skulle det, hur pass naturliga ska vi vara? Ska vi acceptera att män slåss på krogen över kvinnor – för det gör andra djur? Ska kvinnor vara ute och jobba hela dagarna och sen ta hand om barnen medan mannen sover – för det gör lejon?

    Det är sant som de säger. »Picture yourself how dumb the average person is. Realize that half of humanity is dumber than that.»

  2. David

    Precis. Och oavsett hur många billiga skämt man kan fälla om den typen av lösbröst i Meet the Fockers fyller de en funktion.

    I övrigt: word.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s