En exilörebroare orerar

Örebros stolthet och flaggskepp Nerikes Allehanda erbjuder nu möjligheten att delta i deras stora omröstning, där läsarna ska få avgöra vem som blir Årets örebroare 2007. Ja, det är precis så storslaget som det låter.

En första antydan om vad detta är för företeelse kan man få genom att läsa listan med tidigare vinnare. Där kan man finna storheter som Gustav Svensson (ja, han är ju ingen riktig person direkt, utan mer en symbol för dålig svensk SVT-sitcom à la Svensson, Svensson), Millencolin, Roxana Sundström (Expedition: Robinson tror jag. En riktig merit), samt sist och minst, Sigvard Marjasin. En brokig skara, med andra ord.

Vad är då kriterierna för att vinna detta pris? Ordagrant är det så att titeln ”ska tilldelas den person som allra mest satt Örebros namn på den lokala och nationella kartan det gångna året”. Du må uppenbarligen vara en fiktiv karaktär eller kriminell, här råder inget knussel, för att platsa på listan. Det läggs alltså ingen som helst värdering i hur man sätter Örebro på kartan, good or bad, vilket ju gör det hela lite spännande.

Bland årets kandidater som redaktionen valt ut finns idel intressanta karaktärer att finna (vad annars i denna omfångs- och innehållsrika stad). Allan Svensson finns med, ja, åter igen för sin roll i Svensson, Svensson men genom att använda hans riktiga namn denna gång kan man ju åtminstone låtsas presentera lite förnyelse. I övrigt finns svenska damfotbollslandslagets förbundskapten med, motiverat med orden ”Pia må resa från öst och väst. Men i Örebro har vi alltid vetat att hon är bäst”. Ungefär här känner jag födelseortsstoltheten välla upp som vore den lava inom mig. Vidare, vad sägs till exempel om stackars Sten Tolgfors, försvarsminister som i lumpen gjorde vapenfri tjänst: ”Extra lumpet var föregångarens påhopp när han kallade Sten för ’tomhylsan’”. Jag drabbas här av en lätt personlighetskris, då jag i vanliga fall gärna höjer ordvitsar och allt till dem relaterat till skyarna. Men i detta sammanhang funkar det bara inte. Det har förstås med min inställning till NA att göra, det hymlar jag inte med, vilken gör att jag helt enkelt inte klarar av listans deckarförfattarinna ges attribut som besittandes ”mördande styrka”. Brrr.

I nuläget leder Josef Fares omröstningen, ett rätt bra val om man skulle orka lägga några seriösa värden i denna tävling. Det sistnämnda försvåras dock av att just Allan Svensson ligger tvåa, vilket direkt raderar alla ärliga uppsåt eller genuina omdömen i min bok. Och egentligen, om man utvidgar tävlingens ramar, mer specifikt ”kartan” som Örebro ska placeras på, lite grann torde resultatet bli ett annat. Det är då rimligen omöjligt att någon annan än Ulf Johansson, NA:s chefredaktör, tar hem priset, då han med sina redaktionella omdömen (alternativt bristen på dem) skapat en aldrig tidigare skådad våg av uppmärksamhet för Örebro och NA, med globala reaktioner som följd!

Vem ska ta hem den ärofyllda titeln? Spänningen är olidlig.

____________________
Andra bloggar om: ,

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s