Skumma skuldavskrivningar

För några veckor sedan var jag på en föreläsning på Malmö Högskola med titeln ”Skumma skulder”. Kenneth Hermele höll i det hela, och han pratade bland annat om regeringens akrobatiska budgetövningar då de räknar skuldavskrivning som bistånd (det har ju OECD kommit överens om) för skulder som består av gamla exportkrediter till svenska företag. Detta är en snillrik metod. Det råkar nämligen vara så att det är skillnad mellan skuldens urpsrungliga belopp på pappret (det man skriver av som bistånd) och hur stor skuldfordran är (vilket värde skulden anses ha idag). Hans Linde skriver om just detta:

Demokratiska republiken Congos skuld till Sverige uppger regeringen uppgår till 1,2 miljarder, men Exportkreditnämnden uppger att den bara är värd 60 miljoner. Det innebär med andra ord att minst 1,14 miljarder av biståndet går direkt tillbaka till stadskassan

Det avskrivna beloppet räknas som bistånd, och den stora vinnaren är alltså Sverige. Skuldfordran för exportkrediten betalas av staten, till vem som nu äger fordran, men man räknar som att hela skulden skrivs av – pengarna tas således från biståndsbudgeten och överskottet går tillbaka till statskassan. DRK slipper ha skulden på 60 miljoner hängande över sig, Sverige får 1,14 miljarder extra att leka med. Det är förstås en mycket bra affär.

I morgon är det dags för nytt besök på Malmö Högskola, då biståndsminister Gunilla Carlsson kommer hit. Hon borde rimligtvis ha en del att förklara kring varför våra biståndsmottagare får betala priset för regeringens falska skuldavskrivningar.

____________________
Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s