Mitt i prick, Mitt

Bortsett från att det faktum att de amerikanska presidentkandidaterna faktiskt diskuterar tortyrens vara eller icke vara som en del av presidentvalskampanjen – vilket i ärlighetens namn torde vara absurt givet sakens inhumana natur och att dess avskaffande borde vara en truism – så är det åtminstone lite givande att se Mitt Romney och John McCain utbyta argument i ämnet (även om det kanske vore magstarkt att beskriva det som ”spännande” att titta på ett gäng gamla republikanska män stå på rad och tävla i att svara på tittarfrågor).

McCain har en fast övertygelse om att tortyr är fel (vilket skulle vara ett välkommet karaktärsdrag hos en amerikansk president/administration) men jag blir lite fundersam när han talar om det viktiga i att följa Genevekonventionerna och dess riktlinjer för behandlande av fångar, oavsett om de är illegal combatants eller vanliga krigsfångar (POWs). Just termen illegal combatant är ju nämligen en skuggterm medvetet skapad för att hamna i en fiktiv gråzon mellan Genevekonvention III (POWs) och IV (civila). Den är ett luftslott som konstruerats för att skapa ett ursäktande handlingsutrymme för rådande administrations övriga folkrättsvidriga eskapader, med, Irakkriget åsido, Guantánamo som kanske tydligast lysande exempel. Så vad har den termen i denna diskussion om humanitär rätt att göra? Rimligtvis ingenting. Talar man om att följa Genevekonventionerna så är skrotandet av denna term ett bra första steg på vägen. Här borde McCain reda ut sina begrepp en aning och sluta tänja på den internationella rättens gränser.

Just ämnet Guantánamo är något som uppenbarligen ligger Romney varmt om hjärtat. Fick jag önska skulle hans vurmande för detta olagliga, människorättskränkande ”fängelse” direkt diskvalificera honom från positionen som en av huvudkandidaterna till posten som ”ledare av den fria världen”, men det är i bakvända världen förstås inte troligt. Som svar på frågan som diskuteras vill han inte uttala sig exakt hur arméns förhörstekniker ska se ut – han är emot tortyr, men vill inte försöka sig på att stipulera vad som utgör tortyr – då det skulle kunna leda till att fångarna på förhand vet vad som väntar dem. (Dock förstår jag inte vad det skulle göra för skillnad om man var förberedd på elchocker och utdragna naglar eller ej – det är knappast nåt man kan träna på). En sak är han dock säker på när det handlar om USAs fiender; de hör bara hemma på ett enda ställe:

He [den onda terroristen, reds. anm.] went to Guantanamo, and he met GI’s and CIA interrogators and that’s just exactly how it ought to be

Kommentar överflödig.

____________________
Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Mitt i prick, Mitt

  1. Pingback: Den oändliga inhumanismens logik « Badland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s