Socialdemokrati då och nu

Gårdagen var en dag för stora skådespel, en dag då ledande socialdemokratiska kommunpolitiker valde att ta på sig de bruna skjortorna under kavajerna och bjuda upp till dans. Snälla Göran Johansson och Ilmar Reepalu, vad håller ni på med?

Johansson kommer med förslaget att flyktingar som anlänt i Sverige med hjälp av människosmugglare ska utvisas direkt. De får ta sig hit ”den vanliga vägen” om de vill ha en chans. Det knepiga med hans resonemang är att det härleds ur ståndpunkten att vi inte kan fortsätta med dagens agerande, eftersom det gynnar ligorna som tjänar pengar på smugglingen och att om vi håller tyst om det så skapas rasism. Här har han dock fått vissa saker om bakfoten. Först och främst genom att detta resonemang strider mot Genevekonventionen. Och vidare har han glömt de murar som byggts runt Europa i och med Schengenavtalet, för att inte nämna Dublinkonventionen och det lönnmord på ärlighet i asylsökandeprocessen den inneburit. Människosmugglarna är i princip de enda möjligheterna som finns för de människor som vill söka sig en fristad i Europa eller Sverige, och även om Migrationsverket inte tycker att det pågår någon inre konflikt i Irak (för att nämna ett av de exempel han tar upp) finns där tämligen gott om anledningar för människor att vilja söka trygghet i andra länder. Och vill Johansson ta itu med människosmugglare och deras lönsamma verksamhet är utvisande av asylsökande rimligtvis ett lite galet metodval. Då krävs kraftiga och långsiktiga ansträngningar på internationell nivå, snarare än att vi stänger gränsen.

Reepalu är inne på samma spår, och vill se skärpt gränsskydd för att få ett stopp på smugglingen. Han tar avstamp i just Dublinkonventionen för att skicka tillbaka de asylsökande till landet de kom från eller det första landet de kom till – för vad har de i Fort Europa att göra?

Johansson lägger ytterligare en aspekt till kommunens flykting-/invandringspolitik: bägränsad anhöriginvandring. Känns det igen? Det är, mycket riktigt, en av käpphästarna i Sverigedemokraternas invandringspolitiska program från i våras. Söker Johansson samverkan över partigränserna kanske?

Denna cirkus känns väldigt fräsch, och man kan ju undra var dessa socialdemokraters socialdemokrati tagit vägen. Vad kommer härnäst? Ska man följa i sina socialdemokratiska förfäders fotspår och börja citera Värner Rydéns gamla lärobokstext som behandlar svenskarnas tillhörighet till den ariska folkstammen, och hur denna renhet hotas som på den europeiska kontinenten där ”främmande folkhorder av varjehanda slag under årtusendenas lopp vältrat fram och […] åstadkommit en blandning av folkslag och folktyper”? Eller ska man bredda sin agenda och ta med makarna Myrdals Kris i befolkningsfrågan, och börja fundera över sterilisering igen? Dessa exempel är från svunna tider, men man vet aldrig var herrar som Johansson och Reepalu kan tänka sig hitta inspiration.

Ett försiktigt bemötande av dessa uttalanden (lite som Mona Sahlins) skulle kunna vara att tänka sig att svarta får finns inom alla grupper och partier (och visst kan funderingar över dess omfattning vara grund för skrämmande spekulationer), men en viss förvåning infinner sig ändå hos mig. Solidaritet är ett begrepp som tydligen inte inkluderas i vissa socialdemokraters vokabulär längre. Och när det resulterar i sådana här uttalanden är det, med Kalle Larssons ord, provocerande okunnigt.

Det för min del mest talande som kan sägas om dessa utspel, de tankegångar som ligger bakom och vilka implikationer de bär med sig, är det faktum att Jimmie Åkesson kommenterar händelserna på följande vis:

De förslag som Göran Johansson och Illmar Reepalu nu för fram, är frågor som vi drivit i snart 20 år.

Och:

Dagens utspel är ju inte det första vi sett i den här riktningen sedan valet och det är naturligtvis glädjande att de etablerade partierna, i likhet med sina danska kollegor och trots sina tidigare utfästelser, är på väg att anpassa sin politik efter vår. Jag tycker att det visar att vi kan göra skillnad trots att vi ännu inte är representerade i riksdagen.

Detta borde ge både Johansson och Reepalu (om de faktiskt tänkte efter) mardrömmar, och ännu mer så för resten av befolkningen som kanske i långt större utsträckning får skörda resultatet av utspel som dessa efter valet 2010. Visserligen, det är inte bara Sd som för sådan politik, men varför ska socialdemokraterna fortsätta att spela dem i händerna?

____________________
Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Socialdemokrati då och nu

  1. Man kan tycka vad man vill om Johanssons och Reepalus uttalanden men faktum är att svensk flyktingpolitik lämnar mycket i övrigt att önska. En politik som innebär att bara de som kan hosta upp hundratusen till en människosmugglare är varken särskilt rättvis eller effektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s