Grönt är skönt – komforten framför allt

cruiser.jpgDN rapporterar om 2008 Green Car of the Year: bjässen Chevrolet Tahoe. En stadsjeep alltså, dock i hybridklädnad. Hemligheten bakom denna framgång är två elmotorer som samverkar med den jättelika V8-motorn. Enligt GM jobbar de 75 procent av tiden, i stadstrafik, och på så sätt kan man sänka bensinförbrukningen med upp till 30 procent, menar Chevrolet. Detta magiska vidunder (med en teknologi som funnits hos till exempel Toyota Prius i tio år) gör alltså att man i stadstrafik landar på fantastiska 0,89 liter bensin per mil… Jag är ledsen, men jag visste sedan tidigare en uppsjö av bilar som klarar det snittet. Men det är klart, då vägde jag inte in den våldsamma nödvändigheten att få köra en åttasitsig pansarkryssare. I stadstrafik.

Jag vet inte om jag ska glädjas över detta, att man accepterar och tar sitt avstamp i detta befintliga konstruerade och destruktiva behov för att försöka åstadkomma en förbättring – utan förändring. Rom byggdes ju, som bekant, inte på en dag, så alla framsteg är kanske bra steg, oavsett stegens längd? Eller om jag bör oroas över att när vi (bilindustrin, reds. anm.) arbetar fram teknologiska framsteg (i detta fall, som sagt, teknologi som funnits i större kommersiell utsträckning sedan 1997) för en grönare bilflotta så väljer man att ta en av de största och värsta nedsmutsarna som kan hittas och förvandla den till … en lika stor men snäppet mindre nedsmutsande variant. Och vips, så ser framtiden genast mycket ljusare ut!

Polemiken åsido är en sak dock säker, att vi fortfarande kommer gräva en grop åt oss själva (eller snarare en allt varmare och våldsammare jättebassäng, med kontinuerligt stigande yta) om vi aldrig vågar/lyckas införa förändringar som känns! Enbart då kommer en märkbar förbättring bli möjlig. Men då måste värdet av vår invanda bekvämlighet omförhandlas till en mer representativ kurs, med en långsiktighet som idag inte syns hos många av huvudaktörerna. IPCC har redan gjort en stor del av det jobbet, men den jobbiga biten är kvar.

____________________
Andra bloggar om: , , , , , ,

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s