I’m from Sweden, NOT from Switzerland

svp.jpgJag betraktar stundtals, under perioder av märkbart desillusionerad sinnesstämning, samtiden som en vänteperiod fram tills våra svenska nazi-idioter och andra trångsynta människoliknande varelser röstar in Sverigedemokraterna i riksdagen. Under denna period är det extra läskigt att läsa om situationen i andra länder, där man redan tagit det steget fullt ut och nu agerar enligt den då gällande doktrinen. Här är exemplet Schweiz:

I Schweiz hålls det val på söndag. Schweiziska Folkpartiet (SVP) har till detta dragit igång en kampanj där de söker namnunderskrifter till stöd för att få börja utvisa ”kriminella utlänningar”. Detta på grund av att, med deras ord, det i nästan inget annat land lever så många utlänningar. Och då många av dessa struntar i gästfriheten och begår grova brott, så utgör de ett hot mot alla invånares egendom, hälsa och liv. Och detta, menar man (förstås), är fakta.

Ekot rapporterar om detta, och enligt dem ska utvisning kunna gälla även invandrare som numera är medborgare – det vill säga de som har gått igenom den 12-åriga processen att uppnå ett schweiziskt medborgarskap. Vidare ska hela familjer kunna utvisas om det är ett av dess barn som begått brott. Etnicitet görs med andra ord till avgörande faktor för rättsutövande.

Argumenten är desamma som brukar vädras, som berör frågor om tillhörighet och synen på ”dem” som gäster som inte beter sig med tillbörlig uppskattning och därför utgör en samhällelig belastning och ett hot. Den ständiga dikotomin mellan ”vi” och ”dem”, med demonisering och projicerande av rädslor på den andra gruppen som således hålls ansvariga. Och den självbekräftande aspekten i situationen, det trygghetsskapande, då man, som Ulf Hannerz har skrivit, enklare tydliggör vem man är i ljuset av vem man inte är. Simpelt och, tyvärr, effektivt.

Allt detta är en obehagligt bekant retorik och något som varit oroväckande framgångsrikt i Europa under en tämligen lång period. EU/Schengen-tanken om upplösta gränser och fri rörlighet inom Europa har inte uppnått några resultat, eller ändrade tankesätt, på denna front. Jag vet iochförsig inte vad, om något, detta avtal åstadkommit, annat än marginellt upplösta gränser inom Europa men extremt förstärkta murbyggar-gränser i unionens yttre gräns mot ”fel sorts” invandring (med illegal invandring som enda kvarvarande möjligt alternativ och alla döda kroppar som flyter iland på Europas södra stränder som naturlig konsekvens), samt den hårdare kontrollen av folk som inte ser europeiska ut inom länderna. För grejen är ju att passkontroll kan skippas vid flygplatser, men man kan ändå bli kontrollerad och behöva legitimera sig närsomhelst inom länderna (Lena Sundström skriver bra om detta).

Tankar som SVP:s är till synes alltid på frammarsch, och jag har konsekvent svårt att ta in sådant, som det faktum att 22 procent faktiskt röstade på Sd i Landskrona. Vad är det som har gått så fel? Med denna tanke i ryggen är det extra läskigt att läsa om SVP. Det råkar nämligen vara det största partiet i det schweiziska parlamentet! Det är ett etablerat parti som gör detta. Och de sanslösa metoderna; illustrationen till denna kampanj, den bild (se ovan) som affischeras och delas ut på flygblad, är rent vidrig. Här snackar vi inget subtilt, underliggande resonemang utan ren uttalad rasism. Tre vita får som sparkar ut ett svart får från den schweiziska flaggan. Det är ofattbart flagrant och oerhört upprörande. Tyvärr – och det är mitt desillusionerade jag som talar – lär väl situaitonen säkert inte ändras på söndag. Men hoppet, har jag hört, är tydligen det sista som dör. Det är alltid något.

____________________
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s