Under det rosa täcket (snapshot från mataffären)

flaskorna.jpgVia begynnelsens blåa och rosa täcken på bb passerar vi kanske så småningom under livets gång en impulshandlad vattenflaska, fin och flashig och redan uppmärkt med namn. För största möjliga bekvämlighet är förstås såväl täcke som flaska färdigladdade med redan definierade och paketerade egenskaper – en liten del av alla de yttre faktorer som tillsammans kokar ner till den sociala konstruktion som är våra förväntade (köns-)identiteter.

I just detta spontant dokumenterade exempel skiljs pojkarna och flickorna åt enligt sedvanliga färgscheman – blått och silver mot rött och lila. Ovanpå det kan också flickor tilldelas en flaska (vid sidan av namn och eventuell syskonstatus) i enlighet med egenskaperna ‘Bästa kompis’, ‘Sötast’, samt den mer diffusa varianten som illustreras med några hjärtan. Motsvarigheten hos pojkar är ‘Sportig’, ‘Tuffast’, och slutligen varianten som illustreras av en sportbil. En sportig dotter innebär alltså en brott mot könets färgkod, liksom en son som är bästa kompis, och det går ju inte för sig?

Det är en trivial utgångspunkt, javisst, men ett av kugghjulen i en mycket större och viktigare sådan om vad som förväntas av oss, vad som formar oss, och varför det är så. Denna normalisering av tilldelade roller blir en kraft för exkludering av ”avvikande element” – något som lika tydligt illustreras med det bristfälliga och missanpassade med att ha dessa ”svenskt” döpta (jag vet, vad som anses vara ”svenska” namn är oftast inte i grunden svenska, men ni fattar vad jag menar) vattenflaskor i en tid då de inte längre utgör ett representativt urval. Flasktillverkaren har förstås inte plats i sin affärsidé för alla svenskar som inte heter något i stil med Kalle och Amanda – företaget i fråga är måhända inte svenskt, och även om så skulle vara fallet kan det skita högaktningsfullt i vad för namn den präntar på sina flaskor. Men den blir lika fullt en del av den inackordering i samhällets utstakade led som grupperar och skiljer på pojkar/flickor, normalt/onormalt, svenskt/osvenskt, vi/dom. Nedmonteringen av dessa stereotyper och dess barriärer är ett viktigt arbete, men ett arbete som görs i svår motvind.

UPDATE: Det finns överallt.

____________________

Andra bloggar om: genus, stereotyper, social konstruktion

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Under det rosa täcket (snapshot från mataffären)

  1. det är viktigt att med en regelbunden frekvens uppdatera sin blogg david.

  2. magisktmentragiskt

    right back atcha mr 17 månaders skrivkramp…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s