Okritiska Spelen till Ryssland

Sommar-OS till Kina och nu vinter-OS till Ryssland. Det är tydligt att inga politiska krav (läs: mänskliga rättigheter) ställs när vinnande värdland ska koras, något som har vädrats i diskussioner sedan Kina tilldelades sommarspelen. IOK sysslar naturligtvis främst med sitt (mutor och rävspel?) och kan inte sägas bära huvudansvaret för denna fråga och att högre krav ska ställas. Dessutom har de redan proklamerat att ”idrott är viktigare än mänskliga rättigheter. Vi måste fatta beslut för idrottens bästa, mänskliga rättigheter får andra ta sig an” (läs Den Nya Världens sedvanligt välskrivna artikel om Kina). Det är därmed världens politiker och idrottsintresserade som måste höja rösten.

I en artikel i DN uttalar sig historieprofessorn Kristian Gerner om Rysslands nya framgång. Han menar att ”den uppmärksamhet som OS ger är bra och positivt eftersom det på sikt kan stärka de mänskliga rättigheterna i Ryssland eftersom kontaktytorna vidgas”. Det låter naturligtvis bra för framtida utveckling, men högre krav måste höras från början – i samband med utnämningen och under själva spelen. Frågan måste uppmärksammas. För samtidigt, från samma artikel:

OS-beskedet stärker det Ryssland som Putin symboliserar: auktoritärt, med stark presidentmakt och hög profil mot andra länder, enligt Gerner.

– Att man får olympiska spelen innebär en nationell mobilisering som ökar tilltron till presidentmakten.

Det är ett tydligt faktum att ökad tilltro, och därmed ökat spelrum, för presidentmakten inte utgör ett bra steg i rätt riktning mot en nödvändig utveckling på MR-arenan. Och just därför måste frågan hamna högt på dagordningen och börja belysa problemen, för att påbörja den malande processen mot förändring.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s