Cassadaga och Amazonas

In truth the forest hears each sound
Each blade of grass as it lies down
The world requires no audience, no witnesses

Jag gör ett kortare återfall till Cassadaga, till dess enda riktigt bra låt: I must belong somewhere. Som vanligt fastnar jag ovan citerade stick, låtens mest briljanta parti – ironiskt nog bara en stund efter jag läst denna nyhet som till skillnad från Conor Oberst talar om vittnesbördens nödvändighet.

Det handlar om ett nyttjande av it-teknologins utveckling och resurser på ett nytt område, egentligen tämligen långt från denna utvecklings ordinarie frontlinje. Suruifolket i Amazonas (kallar sig egentligen Paiter) söker stöd, i form av nödvändig utrustning, för att sjösätta ett intressant projekt. De vill med hjälp av Google Earth och dess satellitbilder börja övervaka sitt reservat för att kunna upptäcka och anmäla intrång och ”illegal verksamhet” från skogshuggare, guldgrävare och dylikt. Enligt artikeln är Google Earth redan på väg att köpa bättre och mer detaljrika satellitbilder över området för att kunna tjäna detta ändamål.

För Google, världens största varumärke, är det naturligtvis inte fel att sammankopplas med en grön profil och goodwill. Vad som helst klingar väl bättre än skräddarsydd sökmotorcensur åt den kinesiska staten, och liknande negativa aspekter av företagets expanderande imperium. Och för Suruifolket skulle denna metod, om den effektivt kan implementeras och efterföljande anmälningar till myndigheter ger resultat, utgöra en effektiv och – i princip – allestädes närvarande vakthund. Alla tolkningar och framställningar är måhända inte lika välklingande, men i ljuset av alla motexempel är det trevligt när storindustriers agerande faktiskt kan göra gott och skydda snarare än förstöra saker.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s