Rosling, Gapcast och utveckling

Hans Rosling Hans Rosling kommer med ett nytt inlägg och presenterar där Gapcast #1 – Health, Money & Sex in Sweden. Presentationen visar Sveriges utveckling, sedd till just hälsa, pengar och sex, under de senaste 300 åren och jämför denna med dagens situation i länder världen över. Vi får se hur utvecklingen sett ut och hur yttre faktorer påverkat den, från 1709, då vår utvecklingsnivå var likt den i dagens Sierra Leone, till 2004, då vi placerat oss i världstoppen med övriga OECD-länder – ”the country club of the United Nations”.

Rosling omnämner det som ”my first attempt to use chroma key video with animated statistics as done daily with weather forcasts in TV”, vilket alltså är ytterligare ett steg i användandet av Gapminders fina grafik (som gör mig nästan barnsligt fascinerad, och som jag tidigare skrivit om här och här). Smart och logisk animerad statistik.

Tempot på vår utveckling, till en början, antyder vilka ansträngningar som krävs för att ordentliga resultat ska kunna skönjas. Och även om det inte borde vara rimligt att dagens lågutvecklade länder, som ovan nämnda Sierra Leone, ska behöva vänta i 300 år för att nå en nivå liknande vår så känns det heller inte rimligt att människor i världen (‘världen’ här blir nästan synonymt med Afrika söder om Sahara) ska behöva vänta särskilt länge på att nå en åtminstone DRÄGLIG levnadsstandard, givet de enorma resurser som idag finns. Men, det är som så mycket annat en fråga om politisk vilja och prioriteringar vilket lätt faller i skymundan bakom andra till synes mer ”aktuella” ämnen – ämnen som berör hemmets och landets väggar och gränser snarare än till synes diffusa globala hälso- och utvecklingsfrågor. Dessa frågor har börjat arbeta sig in på agendan, men mycket återstår. Millenniemålen är ett utmärkt första steg, och det är väl där ansträngningar till en början bör läggas; hur ska vi annars nå någonstans om vi inte ser till att först klara av dessa mål, som vi faktiskt lovat att göra?

Kolla in Gapcast #1 här!

– – – – –

Kuriosa för den intresserade: Hans Rosling var Sommarpratare i P1 2005. Du kan ladda hem programmet som mp3:a här (scrolla ner till 25 juli).

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s