Sd:s blickande över sundet

Sverigedemokraterna är nu mitt uppe i sitt årsmöte i Karlskrona, där de ska diskutera och ytterligare formulera sina ”Sverigevämjeliga”…förlåt… ”Sverigevänliga” åsikter. Inledningstalare var partisekreterare Björn Söder, som enligt SvD sa följande: ”I Skåne står vi i dag och tittar längtansfullt över Öresund på samma sätt som DDR-invånarna en gång blickade över Berlinmuren”. Han syftar på Sveriges urholkade demokrati som leder till att de haft problem med lokaler. Han har en poäng, förvisso, men som parti kan man anta att de blickar över Öresund av flera anledningar. Danmark är ju ett exempel på en främlingsfientlig framgångshistoria, och Söder hyllar också enligt samma artikel Dansk Folkeparti som avgörande för Danmarks ekonomiska utveckling. Naturligtvis är de fränder på tydligare sätt än så. I veckan kunde vi läsa hur Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard vill totalförbjuda bärande av slöja (mer specifikt den uttalat muslimska varianten, och utan åtskillnad mellan huvudduk eller slöja som täcker hela ansiktet).

Som förslag möter detta förstås vissa glada tillrop bland bloggare som i övrigt roar sig med att kalla Mona Sahlin för ”Mona Muslim” (verkligen fyndigt…) men vi är inte alla lika entusiastiska. Det är nämligen bara ett steg i den kulturrasistiska riktning som DF, såväl som Sd, vill föra politiken. Just slöjpolitiken motiveras av vissa som en frigörelse för kvinnorna (fanns det argumentet ens innan det blev ett praktiskt användbart verktyg för att söka bredare stöd för bombningarna av Afghanistan 2001?) och hur viktig den frågan än är, så handlar detta i större utsträckning om polarisering mellan ”de andra” som vägrar bli som ”oss”, att försöka presentera ”vår” och ”deras” kultur som statiska, enhetliga och oförenliga. Det är politikens stora huvuddrag.

Sd rider fortfarande på framgångsvågen sedan valet. Det har gett tillskott till kassan, och man siktar förstås på riksdagen 2010. De har nyss på mötet antagit de föreslagna invandringspolitiska programmet (det blir säkert spännande läsning). Frågan är hur allt detta kommer påverka politiken. Den främlingsfientlighet som redan förts av de etablerade partierna (Syrran skrev om detta) visas nu ytterligare till exempel genom Michael Zand som i veckan bytte från Moderaterna till Sd, vilket ger partiet vågmästarroll i Halmstad kommun. Han ger uttryck för den ovan nämnda polariseringen i sin problemformulering om ”värdesystem som fundamentalt krockar med varandra”. Det är sådana tankar som leder till fortsatta problem och fortsatt våld genom att konstant måla upp ”det främmande” som ett hot mot ”oss”. Problemet är bara att att vi inte är två homogena grupper, att vi inte har oförenliga drag, att vi inte är varandras fiender, och att Sd:s populistiska politik och utnyttjande av den befintliga missnöjesvågen inte är en väg till en lösning.

Björn Söder har en poäng när han menar att de andra partierna är fruktansvärt rädda för Sd:s framgångar. Vem är inte det?

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s