Illegal men ändå permanent

Israels säkerhetsbarriär (där har vi en härlig eufemism) på Västbanken möter fortsatt motstånd, denna gång från Världsbanken. Tidigare har, förutom en påtaglig opinion bland människor och makthavare världen över, bland annat Internationella domstolen i Haag kritiserat denna mur. I ett rådgivande yttrande 2004 sade man att byggandet av muren och upprättandet av bosättningar i området bryter mot Israels åtaganden både gällande folkrätt, humanitär rätt, samt de olika instrumenten för uppfyllande av de mänskliga rättigheterna. Detta ”beslut” baseras dels på dragningen av den gräns som muren utgör och den effekt den har på det vardagliga livet för de berörda människorna; dels på att befintliga undantagsregler i de berörda konventionerna inte kan appliceras då Israel inte övertygande kunnat bevisa att denna metod var nödvändig för att uppfylla de säkerhetsaspekter man motiverat byggandet med; och slutligen, att Israel på grund av dessa aspekter inte kan hävda att det handlar om nödvändigt självförsvar. Det är alltså, rent juridiskt, inget oklart fall det handlar om. Dock var detta som sagt bara en rådgivande kommentar, och (den uteblivna) effekten av den har vi redan sett.

Denna gång är det alltså Världsbanken som uttalar sig. I en ny rapport menar man att Israels restriktioner har delat in Västbanken i ekonomiskt isolerade enklaver, och att den fysiska och ekonomiska expansion som murbygget och bosättningarna utgör sker på bekostnad av det palestinska folket. Det, menar man, hindrar dessutom palestinsk affärsverksamhet och investeringar. En tydlig illustration av detta är staden Qalqilya, som är helt inringad av muren och därmed avskuren från de kringliggande jordbruksmarkerna.

qalqilya20030607.jpg

Naturligtvis tycker sig Israel ha en anledning att bygga en mur av detta slag, och agerande motiverat av försvar mot den palestinska terrorismen kommer alltid att få ett visst stöd utifrån. Men den här muren är verkligen extrem och bortom all proportion, och det värsta är att det ska mycket till, från båda sidor i konflikten, för att den ska visa sig vara annat än permanent. Så länge man hela tiden bara fortsätter hämnas mot ”de andra” så kommer civilbefolkningen på bägge sidor fortsätta drabbas vilket ytterligare eldar på motsättningarna. Det finns förstås ljuspunkter, men från vissa håll är det verkligen en dystopisk verklighet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s