Lunch på Gondolen: 2 kronor

Svenska FN-förbundet lanserade i fredags ett samarbete med Erik Lallerstedt, vilket innebär att han på Gondolen inte bara erbjuder mat, utan också möjligheten att köpa skolluncher till fattiga barn världen över. 2 kr kostar en skollunch, så för en relativt liten summa kan man alltså hjälpa flertalet barn. Insamlingen är en del av FN-förbundets större kampanj Skolmat blir kunskap, och drivs också av fler restaurangägare. Här i Malmö kan man finna den på Barista Fair Trade Coffee. Pengarna som denna kampanj samlar in distribueras av FN-organet World Food Programme, som i sin tur använder dem till att erbjuda gratis skolmat till barn i fattiga länder.

Kampanjen grundas på en lika enkel som genial tanke. Den riktar in sig på att barn tvingas kämpa för att skaffa mat till sig själva och sin familj, vilket av ren nödvändighet prioriteras högre än skolgång. Enligt kampanjen finns 300 miljoner kroniskt hungrande barn i världen. 170 miljoner av dessa får ingen mat i skolan, och fler än 100 miljoner barn går inte ens i skolan. Genom att erbjuda ett gratis mål mat i skolan, med krav på närvaro, strävar man efter att öka antalet barn i grundskolan såväl som inlärningsnivån, då barnen hänger med bättre om de slipper sitta hungriga hela dagen. På vissa ställen erbjuder man dessutom matransoner att ta med hem till familjen. Detta används särkilt riktat mot flickor, då de utgör majoriteten av de barn som inte får gå i skolan. Genom att erbjuda denna win-win situation för familjen strävar man efter att åstadkomma en förändring.

Även i det större perspektivet kan man se nyttan. Fler barn i skolan är ett steg mot en allmän grundutbildning, vilket är en ovärderlig investering inför framtiden. Det är ett verktyg för samhällelig utveckling, mot fattigdom, och på det hela taget en hjälp för att uppnå Millenniemålen. Som sagt, en mycket smart kampanj.

Så, ta och köp lite lunch! 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s