SVT är sin egen värsta fiende?

Just idag känns det inte som man är ute och jonglerar alltför mycket om man hävdar det. Tyvärr. Man har nu dabbat sig, på ett oerhört onödigt sätt. Kan man på något sätt göra ett tydligare självmål än genom att sända ensidiga dokumentärer om Kuba och Castro, när de ständiga diskussionerna om public service vara eller icke vara nästan enbart tar sin grund i ideologi? Det är ju julafton för alla kritiker och avregleringsförespråkare – de behöver inte ens argumentera sin sak, de kan bara peka på Granskningsnämndens utlåtande och nicka. Och kommunismgliringarna lär regna ännu tätare än vanligt efter detta.

Desto jobbigare är det för oss som gillar public service och ser det som något nyttigt. Vi som inte håller med om att det är ett medel för förtryck bara för att det ägs av staten (folket) utan snarare värdesätter att det ska vara fritt från de kommersiella krafterna. Om något är jag snarare oroad över likformighetens strömningar med mediekonglomeratens utvidgningar inom medie- och informationsindustrin. De värsta exemplen av detta finns som tur är inte i Sverige (vad nu nationsgränser spelar för roll när samma bolag äger medier över hela världen) men till exempel har Bonnier har en större omsättning än public service-bolagen, för att nämna en sak. Det är en nyttig synpunkt bland ideologiska diskussioner som ratar det statligt ägda alternativet bara för att det är statligt ägt.

Det är just som motpol till dessa kommersiellt styrda medier som public service kan göra nytta, men då krävs det, som Maria-Pia Boëthius skriver, ”att public service i Sverige […] inser vad som håller på att hända och på allvar tar steget att ställa sig på demokratins, folkets och informationsfrihetens sida”. Det vill säga distanserar sig själv från strömningarna inom de ”fria” mediernas marknad, vilket INTE bäst görs genom att kyssa Fidels rynkiga bakdel. Skärpning nu.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s