Mr. Hunter D. Keith

Ikväll bjöds det på gästföreläsning på skolan. Hunter D. Keith från SIGIR, Special Inspector General for Iraq Reconstruction, berättade om sitt uppdrag, hur han hamnade där (med lite fina tips inför framtida karriärer) och visade bilder och ett filmklipp från Bagdad. En fantastisk föreläsning som med delad honnör från några av programpunkterna under MR-dagarna i vintras var något av det mest intressanta undertecknad upplevt i föreläsningsväg.

Hunter (som har samma symmetri i namnet som Hunter S. Thompson, och vilken resa det hade varit om de haft fler likheter än så!) är en ganska liten, skäggig, glasögonprydd och förhållandevis ung man med en härligt torr, lätt akademisk humor av den typ jag varmt omhuldar. Denna förstärkte i mina ögon hans redan ganska karismatiska anförande och jag njöt i fulla drag. Eventuella nidbilder av amerikanska regeringstjänstemän med ansvar för frågor rörande situationen i Irak (vilket jag märkte att jag själv hade) kom omgående på skam. Han var mycket realistisk, med en kritisk och pragmatisk inställning till det arbete hans departement övervakar och det arbete som måste göras, och han påvisade flera absurda aspekter av återuppbyggnadsarbetet som det under tiden sedan ockupationen har genomförts. Förutom bilderna på de anställda som gottar sig vid poolen vid basen inne i Green Zone, affischerna riktade till samma klientel som informerade om Baghdad Idol, Open Mic Night, kurser i Salsa-dans, etc, eller annat som intuitivt känns lite främmande i en krigszon, berättade han om tre irakiska män som figurerade på en av hans bilder. Dessa tre män åker varje dag från Sadr City i norra/nordöstra Bagdad för att jobba inne i Green Zone – ett äventyr som tar ungefär tre-fyra timmar, med ett bruk av flera olika chaufförer och namn såväl som passering av rigorösa säkerhetskontroller, innan de kan börja med att sopa golv och måla väggar till cirka halva lönen jämfört med den som betalas för liknande jobb till den importerade arbetskraften hos de amerikanska företag som fått delar av återuppbyggnadskakan. Man kan ju undra vilka det egentligen, och enligt officiell utsaga, var meningen skulle tjäna på invasionen. Eller varför inte den agrikulturellt ansvarige för ett område med ett par miljoner invånare vars tidigare erfarenhet var tjänsten som greenkeeper på en amerikansk golfbana? Listan kan göras lång, och det är till stor del bristerna och inkompetensen på denna nivå i det praktiska arbetet som Keith menar gör departementets jobb bra mycket svårare – ett uttalande som inte verkar helt orimligt. Intressant, minst sagt.

Ovan nämnda filmklipp hade han filmat från helikoptern i en tur från östra Bagdad, över Tigris och Green Zone, förbi ett flertal monument, palats, Baghdad Zoo och den enormt gigantiska ej färdigbyggda moskén (vet ej namnet) på vägen mot flygplatsen som ligger i den västra delen av staden. Otroligt fascinerande, och intressant att faktiskt få se en så aktuell plats som den ser ut i vardagen (den vardag som inte syns på tv-nyheterna i form av brinnande bilvrak och blodiga kroppar). Såna klipp serveras jag inte varje dag, tyvärr. Minst lika intressant, minst sagt.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s