You are free, you are free, you are freezing

Jag är inte så mycket för opinionsundersökningar, men jag ska ta och tänja lite på den principen för stunden. Jag ber på förhand om ursäkt för det störiga rabblandet av siffror.

Newsweek presenterar sin undersökning där en urvalsgrupp bestående av personer 18 år och uppåt i USA ger sin syn på religion, och resultatet är ganska intressant. Det är inte så överraskande att 91 procent av de svarande säger sig tro på Gud (82 procent av dessa identifierar sig som kristna). Det är som väntat en ordentligt hög siffra. Andra aspekter är mer iögonfallande och aktuella. De få procent som återstår antyder naturligtvis att det är mycket få som svarar att de är ateister, och det sträcker sig så pass att 62 procent av de som är registrerade för att rösta menar att de inte skulle rösta på en politisk kandidat som är ateist. Det lär alltså dröja innan bibelbältet upphör att ha ett stort inflytande på den amerikanska politiken. Detta går hand i hand med evolutionsfrågan, vilken fortsatt lär orsaka debatt inom utbildningsväsendet om man ska tro undersökningen: 48 procent av de svarande förkastar nämligen den vetenskapliga evolutionsläran, och till och med 34 procent av de med college-examen accepterar Bibelns skapelseberättelse som fakta – något jag kan tycka att en akademisk utbildning borde motverka.

Det känns läskigt osekulariserat, även om vi i Sverige bara har haft drygt sex år av ”separation” mellan kyrka och stat. Men tankarna går nog att hitta här också. De 73 procenten av de evangeliska protestanterna i undersökningen, som tror att Gud skapat människan i dess nuvarande form inom de senaste 10000 åren, kan säkert komma överens med Livets Ord-maffian eller något liknande. Läskigheter kan man nämligen hitta överallt.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s